Tuesday, 30 August 2016

Tips Memilih Makanan Rendah Indek Glicemik (GI) dan Glicemik Load (GL) Untuk Pesakit Diabetes

Diet pesakit diabetes perlu memastikan makanan yang diambil mempunyai kadar Indek Glicemik (GI) dan Glicemik Load (GL) yang rendah.


" Indek Glicemik ialah ukuran kesan daripada Karbohidrat pada paras glukosa darah"


" Glicemik Load (GL) ialah satu ukuran baharu untuk mengukur impak pengambilan karbohidrat (mengambil kira GI)"

Makanan dikatakan memiliki kadar GI yang tinggi apabila karbohidrat memecah dengan pantas semasa proses pencernaan, dan melepaskan glukosa dengan cepat. Manakala jika karbohidrat memecah dengan lambat, serta melepaskan glukosa dengan perlahan ke dalam salur darah ia memiliki GI yang rendah. GI dikelaskan kepada tiga, iaitu ;


Nilai GI menunjukkan bagaimana cepatnya karbohidrat bertukar kepada glukos tanpa merujuk kepada sukatan atau kuantiti karbohidrat dalam satu sajian. Manakala GL pula memberi gambaran yang lebih meluas kerana GL mempertimbangkan sukatan atau kuantiti karbohidrat yang diambil

Tip Memilih Makanan Rendah Indek Glicemik

1. Makan banyak sayur-sayuran (non-starch), kekacang dan buah-buahan seperti epal, pear, pic, beri, pisang dan mangga

2. Makanan berserat boleh menurunkan kadar kolestrol jahat (LDL) serta mengawal paras glukosa dalam darah darah. Ambil sekurang-kurangnya 20-30 gm/hari makanan jenis ini, contohnya bijirin, kekacang serta bijian

3. Pilihlah bijirin tidak diproses seperti barli atau oat

4. Hadkan pengambilan kentang dan makanan bertepung

5. Elak makanan bergula

6. Makan sumber protein yang baik seperti kekacang, ikan atau ayam yang dibuang kulit

7. Pilih makanan yang memiliki lemak sihat

8. Kekalkan 3 sajian utama dan 2 snek setiap hari. Jangan abaikan sarapan

9. Dapatkan pengambilan karbohidrat yang konsisten setiap hari agar sumber tersebut dapat diagihkan dengan baik bagi mendapatkan kawalan glukosa darah yang baik

10. Makan secara perlahan

11. Lakukan senaman secara konsisten setiap hari

[sumber = Memahami Diabetes, 2015]
 
Apa yang paling penting adalah, ambillah sumber karbohidrat secara terkawal. Jika ia dipilih secara berhati-hati, pengambilannya tidak akan membahayakan pesakit diabetes.



"Mengalami masalah diabetes dan masih belum jumpa penyelesaiannya? Kawal paras glukosa dalam darah dengan mengamalkan supplimen Shaklee. Kurang mahir memilih ? Hubungi saya, Pengedar Shaklee Labuan anda dan anda akan diberi konsultasi secara percuma" 

 

Sunday, 28 August 2016

Penimbunan AGEs Protein Tingkatkan Komplikasi Diabetes

Penimbunan AGEs bagi pengidap diabetes menyebabkan komplikasi pada salur darah. Pengidap diabetes mempunyai risiko yang tinggi diserang penyakit jantung dan strok apabila mengalami kemusnahan salur darah yang banyak. Manakala berkemungkinan buta dan mengalami kegagalan buah pinggang bagi kemusnahan minor salur darah.

Kebanyakkan pesakit diabetes mengetahui bahawa bacaan glycated haemoglobin (HbA1c) digunakan untuk memantau kandungan gula pada paras normal. Kadar bacaan penimbunan AGE merupakan kaedah paling tepat untuk meramal kondisi sebenar pesakit diabetes, pesakit jantung dan strok.

Apa Itu AGEs Protein?
 
 



Ia merupakan hasil tindak balas semulajadi dalam badan apabila protein atau lemak bergabung dengan gula. AGEs Protein akan menjejaskan fungsi normal sel, serta menyebabkan kemusnahan dan kerosakkan sel. Penimbunan AGEs berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi ia akan bertindak lebih pantas dan memudaratkan kepada pesakit diabetes. Penimbunan AGEs merupakan faktor utama berlakunya komplikasi penyakit kronik. AGEs banyak terdapat pada produk berasaskan haiwan dimana tinggi kandungan lemak dan protein. Cara penyediaan makanan turut mendedahkan sumber makanan dalam penghasilan AGEs seperti makanan tinggi kandungan gula, makanan terproses serta kaedah penyediaan dengan haba yang tinggi seperti membakar.

 

Badan kita berupaya menyahkan AGEs ini secara semulajadi, akan tetapi jika ia terlalu banyak, ia tidak mampu disingkirkan secara efektif. Ini bukan hanya mengundang kepada kemusnahan sel tubuh, malah membuka peluang kepada penyakit kronik yang lain seperti masalah kegagalan organ. Ini kerana, apabila telah berlaku penimbunan AGEs dalam tisu tubuh, ia akan kekal di situ dalam tempoh yang panjang. 

Kesan Penimbunan AGEs

Penimbunan AGEs mengundang kepada pelbagai penyakit kronik terutama diabetes, kegagalan buah pinggang dan komplikasi jantung.
 
 

Apa Kaitannya Dengan Diabetes ?

Untuk mengurangkan penghasilan AGEs, pengambilan makanan yang mengandungi kadar AGEs yang rendah amat disarankan untuk mengurangkan risiko rintangan insulin dan diabetes jenis 2. 

Melalui kajian oleh Uribarri yang telah diterbitkan pada 2011, peningkatan AGE dikaitkan dengan tekanan oksidatif, dimana penyelidik mendapati kadar penimbunan AGE akan meningkat jika memakan makanan yang mengandungi tahap AGE yang tinggi. Semakin tinggi kadar penimbunan AGE dalam tubuh seseorang, semakin berpeluang mengidap diabetes jenis 2.

Cara Mengawal Penimbunan AGEs

1. Kaedah Penyediaan Makanan.

Cara penyediaan makanan yang menggunakan suhu yang tinggi akan menyebabkan penimbunan AGEs dalam makanan. Semakin lama makanan disediakan dalam suhu yang tinggi, semakin banyak penghasilan AGEs.

Lakukan lebih kerap aktiviti fizikal dan ikuti program pemakanan dengan berdisiplin. Ini kerana peningkatan aktiviti fizikal akan menurunkan penimbunan AGEs dalam tisu tubuh

2. Ubat-ubatan

Pengambilan ubat-ubatan dengan tujuan menurunkan kadar AGEs mungkin membantu. Pastikan pesakit mendapat nasihat doktor terlebih dahulu.

3. Pengambilan Supplimen

Salah satu langkah berkesan dalam menurunkan penimbunan AGEs adalah dengan mengambil supplimen.

4. Penjagaan Kulit

Kulit merupakan organ yang paling menunjukkan penimbunan AGEs seperti pembentukkan kedutan pada kulit wajah. Syarikat pengeluar produk penjagaan kulit mensasarkan AGEs adalah faktor masalah kulit. 

Bagaimana VIVIX membantu?


VIVIX dengan kekuatan RESVERATROLnya berupaya mencegah berlakunya penimbunan Advanced Glycation End Products (AGEs).




Istimewanya VIVIX adalah 10 kali berkuasa berbanding RESVERATROL sahaja. Gabungan bahan VIVIX serta RESVERATROL meningkatkan keberkesanannya dalam menyekat penimbunan AGE yang boleh menyebabkan terjadinya diabetes jenis 2.




"Memerlukan konsultasi tentang produk diabetes - VIVIX? Hubungi saya, Pengedar Shaklee Labuan- Agen Shaklee anda"

 

Saturday, 27 August 2016

Landmark Study Bukti Keberkesanan Shaklee

Apa Itu Landmark Study?

Landmark study adalah kajian yang dibuat untuk mengkaji manfaat dan risiko pengambilan supplimen dalam tempoh yang panjang

Kenapa Roger Barnett Berani Mempertaruhkan Shaklee Melalui Landmark Study?



Roger Barnett telah mengambil alih Shaklee pada tahun 2004. Beliau sanggup mengambil risiko dengan membuat pelaburan sehingga jutaan US dolar untuk penyelidikan dan pembuatan vitamin Shaklee. Penyelidikan tersebut telah ketua oleh Dr. Gladys Block bersama penyelidik-penyelidik yang lain dari University of California, Berkeley yang dilantik oleh National Health and Nutrition Examination Survey (NHaNES) yang dipercayai dan mempunyai reputasi yang tinggi dalam membuat kajian berkaitan dengan status kesihatan dan nutrisi penduduk US. Dr Gladys Block merupakan pakar dalam bidang Epidemiology dan Public health Nutrition.

Melalui Landmark study ini, 3 kumpulan telah dipilih untuk dijadikan sebagai responden kajian ini. Antara kumpulan yang terlibat ;
1. Kumpulan yang tidak mengambil langsung supplimen (n = 602) - Biru
2. Kumpulan yang mengambil pelbagai jenis jenama supplimen lain (n = 176) - Merah
3. Kumpulan yang hanya mengamalkan supplimen Shaklee (n = 278) - Hijau

Data kajian diperoleh melalui soal selidik secara online serta pemeriksaan fizikal (ujian gula dalam darah, tekanan darah serta berat badan) terhadap kumpulan yang terlibat.

Hasil kajian menunjukkan vitamin Shaklee mampu menurunkan risiko penyakit kronik pengamalnya jika dibandingkan dengan pengamal vitamin lain dan mereka yang langsung tidak mengambil vitamin (Rujuk graf)



Kepercayaan yang tinggi Roger Barnett terhadap produk keluaran Shaklee membuatkan beliau tidak teragak-agak untuk membuktikan bahawa supplimen Shaklee mampu meninggalkan kesan positif kepada pengamalnya. Beliau tidak teragak-agak mahukan data saintifik yang boleh menyokong keberkesanan produk Shaklee. Melalui kajian seperti ini, Landmark study membuktikan kenyataan seperti ;

i) Saya jaga makan je, tak perlulah makan vitamin ni
ii) Shaklee ni tak baguslah, tipu je
iii) Alaaa...... makan supplimen lain pun sama je kesannya, tak semestinye Shaklee je.

LANDMARK STUDY MEMBUKTIKAN SEBALIKNYA !!!!

===========================================

Nutr J. 2007 Oct 24;6:30.

Usage patterns, health, and nutritional status of long-term multiple dietary supplement users: a cross-sectional study.

Block G1, Jensen CD, Norkus EP, Dalvi TB, Wong LG, McManus JF, Hudes ML.

Author information

 

Abstract

BACKGROUND:

Dietary supplement use in the United States is prevalent and represents an important source of nutrition. However, little is known about individuals who routinely consume multiple dietary supplements. This study describes the dietary supplement usage patterns, health, and nutritional status of long-term multiple dietary supplement users, and where possible makes comparisons to non-users and multivitamin/mineral supplement users.

METHODS:

Using a cross-sectional study design, information was obtained by online questionnaires and physical examination (fasting blood, blood pressure, body weight) from a convenience sample of long-term users of multiple dietary supplements manufactured by Shaklee Corporation (Multiple Supp users, n = 278). Data for non-users (No Supp users, n = 602) and multivitamin/mineral supplement users (Single Supp users, n = 176) were obtained from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2002 and NHANES III 1988-1994. Logistic regression methods were used to estimate odds ratios with 95% confidence intervals.

RESULTS:

Dietary supplements consumed on a daily basis by more than 50% of Multiple Supp users included a multivitamin/mineral, B-complex, vitamin C, carotenoids, vitamin E, calcium with vitamin D, omega-3 fatty acids, flavonoids, lecithin, alfalfa, coenzyme Q10 with resveratrol, glucosamine, and a herbal immune supplement. The majority of women also consumed gamma linolenic acid and a probiotic supplement, whereas men also consumed zinc, garlic, saw palmetto, and a soy protein supplement. Serum nutrient concentrations generally increased with increasing dietary supplement use. After adjustment for age, gender, income, education and body mass index, greater degree of supplement use was associated with more favorable concentrations of serum homocysteine, C-reactive protein, high-density lipoprotein cholesterol, and triglycerides, as well as lower risk of prevalent elevated blood pressure and diabetes.

CONCLUSION:

This group of long-term multiple dietary supplement users consumed a broad array of vitamin/mineral, herbal, and condition-specific dietary supplements on a daily basis. They were more likely to have optimal concentrations of chronic disease-related biomarkers, and less likely to have suboptimal blood nutrient concentrations, elevated blood pressure, and diabetes compared to non-users and multivitamin/mineral users. These findings should be confirmed by studying the dietary supplement usage patterns, health, and nutritional status of other groups of heavy users of dietary supplements.
PMID:17958896
PMCID:PMC2164946
DOI:10.1186/1475-2891-6-30
 
 "Jadi... yang mana pilihan anda? Yang biasa-biasa je ke atau yang terbukti keberkesanannya? "
 
 

Saturday, 6 August 2016

Langkah Mudah memasang komponen GET CLEAN Water Pitcher

Assalamualaikum....

Wah... Akhirnya tercapai juga hajat nak beli Get Clean Water Pitcher. Lama dah teringin, tapi alhamdulillah baru sekarang ada rezeki nak guna Water Pitcher ni. Sebenarnya bukan takde water filter di rumah, tapi teringin sangat nak dapatkan juga Water Pitcher ni sebab ;


1. Portable - Mudah untuk dibawa kemana-mana. 
2. Tidak menggunakan tenaga elektrik
3. Tiada upah penyelenggaraan - Boleh selenggara sendiri. Hanya beli filter dan ganti sendiri
4. Murah - Harga tak sampai beribu pun. Mampu milik bagi yang kurang berkemampuan dan dalam masa yang sama dapat menjaga kualiti air minuman. 

Kebiasaannya kalau beli apa-apa produk, manual pengguna akan disediakan. So langkah-langkah yang ditunjukkan menjadi panduan semasa memasang Water Pitcher ini. Tapi, bagi mereka yang malas nak baca manual pengguna, saya mudahkan sikit kerja anda. Nak share step by step cara pemasangan Water Pitcher yang mudah ni.

1. Jom kenali dulu bahagian Water Pitcher sebelum mula memasang. Sebelum melakukan pemasangan pastikan tangan kita sudah dicuci dan bahagian-bahagian Water Pitcher juga dicuci dengan sabun dan air suam.


2. Rendamkan Water Filter Refill dalam air selama sekurang-kurangnya 2 jam. Pastikan Water Filter Refill tenggelam sepenuhnya dalam air.


3. Selepas 2 jam, cuci Water Filter Refill di bawah air yang mengalir untuk memastikan ia bebas dari sisa karbon.


4. Kemudian, pasangkan Reservoir ke dalam Water Pitcher.


5. Perhatikan bahagian dalam Reservoir. Terdapat beberapa garisan menegak yang di kenali sebagai Fill Line. Ia menunjukkan paras air yang diisi tidak boleh melebihi garisan paling atas.


6. Pasangkan Water Filter Refill di dalam Water Refillable Filter Housing Kit. Putar untuk mengetatkannya. Perhatikan pada gambar yang ke dua, terdapat gelang getah yang dikenali dengan nama GASKET. Pastikan pemasangannya betul. Ini adalah untuk mengelakkan air keluar semasa proses penapisan dilakukan. Pastikan juga, muncung pada housing kit ditarik sepenuhnya.



7. Setelah pasti pemasangan filter betul di dalam Housing Kit, Pasang komponen tersebut dalam Reservoir. Anda perlu memastikan pemasangannya di tekan kemas supaya tidak berlaku kebocoran semasa anda menapis air.


8. Langkah seterusnya, lihat Lid With built-in filter life meter. Komponen ini menunjukkan bacaan meter air. Anda perlu set semula dengan memutarkan ia mengikut arah ikut jam pada bahagian belakangnya. Putar hingga petunjuk berwarna kuning dengan label tulisan SET. PERLU DIINGAT, LID WITH BUILT-IN FILTER LIFE METER AKAN BERGERAK SETIAP KALI ANDA MENEKAN UNTUK MEMBUKA BAHAGIAN ITU.




9. Seterusnya pasang Lid with built-in filter life meter pada Water Pitcher. Anda hanya perlu mengisi air melalui bahagian Filter Life Meter sahaja. Ini untuk memastikan meter memberi bacaan yang betul apabila anda perlu menukarkan filter yang baru.



10. Isi air hingga paras Fill Line


11. Biar air surut sendiri sebelum membuat isian semula.


12. Untuk setiap isian mencapai paras Fill Line, anda memperolehi tadahan air sebanyak lebih kurang 1.5 liter


13. Anda perlu menukar filter jika Filter Life Meter menunjukkan bacaan 80galon atau setiap 4 bulan sekali.


Mudahkan cara pemasangan komponen GET CLEAN Water Pitcher? Lepas ni dah senang, tak perlulah lagi saya usung botol air dari rumah. Water Pitcher ni saya beli untuk kegunaan di sekolah. Tadah air paip, tapis dan boleh terus minum.

"Berminat dengan GET CLEAN Water Pitcher?? Produk yang berkualiti tetapi boleh didapati pada harga yang mampu dimiliki. Yang kurang berkemampuan nak dapatkan penapis air yang berharga ribu riban boleh dapatkan Water Pitcher dengan harga yang murah. Hubungi saya, Pengedar Shaklee Labuan anda untuk konsultasi produk secara percuma"


Awas ......Jeragat !!!!!!!! Musuh Ketat Wanita

Bila menulis artikel mengenai 'Jeragat' ni, saya selalu teringatkan mama. Punyalah mama anti habis dengan jeragat ni. Mama akan sedaya upaya memastikan kulit wajahnya terjaga rapi supaya tiada jeragat walau sebintik pun hinggap di kulit mukanya. Kenapa ye jeragat sentiasa menjadi musuh ketat wanita ? 


Sejujurnya saya pun adakalanya jadi macam mama. Risau kalau muncul jeragat. Wanita mana yang mahu bintik hitam singgah di kulit wajah. Semua wanita pastinya mahukan kulit yang mulus dan bersih. Wajah adalah daerah pertama yang akan dilihat. Ada juga wanita yang menjadi kurang yakin untuk mengenakan apabila berhadapan dengan orang lain serta mengenakan make up yang tebal hanya untuk melindungi kesan jeragat yang mencacatkan kecantikan.

Apa Itu Jeragat?

Warna kulit kita ditentukan oleh bilangan melanin yang dipunyai oleh seseorang. Semakin tinggi melanin, semakin gelap kulit seseorang. Akan tetapi apabila jumlah melanin menjadi tidak seimbang, kulit akan menunjukkan tompok-tompok hitam yang tidak sekata pada kulit. Salah satu faktor kepada masalah ini adalah apabila kulit terdedah kepada punca suria secara berlebihan. Keadaan inilah yang di sebut jeragat apabila terdapat bintik-bintik hitam atau tompok hitam pada kulit wajah. 

Jenis-Jenis Jeragat

1. Freckles / Tompok hitam

- Tompoh hitam yang rata, sedikit gelap dan mempunyai saiz sebesar kepala batang mancis.
- Ia terhasil akibat melanin yang tidak sekata.
- Faktor genetik turut mempengaruhi penghasilan Freckles / tompok hitam.

2. Melasma / Chloasma

- Melasma / Chloasma berkemungkinan terjadi sewaktu seseorang wanita itu hamil.
- Keadaan ini disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon sewaktu mengandung seperti hormon estrogen, progesteron dan hormon melanocytes.
- Hanya 1/20 sahaja dialami oleh lelaki
- Terdapat 3 jenis melasma, iaitu epidermal, dermal dan kedua dua sekali

3. Post-Inflammatory Hyperpigmentation (PIH)

- PIH terjadi apabila terdapat kulit yang luka dan mengalami keradangan.
- Apabila kulit yang luka mengalami keradangan, keratinosit akan menghasilkan melanin secara berlebihan dan mengakibatkan perubahan warna pada bahagian kulit yang luka.
- Keadaan PIH juga mungkin akan semakin parah dengan rawatan seperti pengelupasan dan lazer.

4. Age spots / liver spots

- Tompok penuaan cenderung terhasil apabila usia menginjak ke usia 40an, dimana ia menunjukkan kulit telah mengalami penuaan.
- Apabila kulit mulai menunjukkan penuaan serta sering terdedah dengan persekitaran yang tidak bersih, melanocytes akan mula melepaskan melanin dengan tujuan melindungi kulit.

5. Post-Acne Pigmentation (PAP)

- PAP terhasil akibat luka yang disebabkan jerawat. 
- Ia disebabkan oleh penghasilan  melanin secara berlebihan dan menyebabkan keradangan pada kawasan kulit yang luka.

6. Sun burn pigmentation (SBP)

Sun burn pigmentation merupakan jenis jeragat yang terhasil apabila kulit terdedah dengan sinaran ultra ungu secara berlebihan

Rawatan Jeragat 

Masalah jeragat boleh dirawat dengan penggunaan krim pencerah atau lazer. Perbezaan dari penggunaan kedua-dua kaedah rawatan ini adalah teknik lazer lebih efektif jika dibandingkan dengan penggunaan krim pencerah. Kesan penggunaan lazer ke atas masalah jeragat lebih cepat dan mudah diatasi.

Akan tetapi rawatan lazer memerlukan penjagaan rapi selepas proses rawatan. Secara luaran kulit berkemungkinan tidak menunjukkan sebarang kesan yang memudaratkan, akan tetapi penjagaan yang teliti diperlukan agar kulit tidak tercerdera. Kulit juga perlu dilindungi agar tidak terdedah kepada sinaran matahari secara berlebihan untuk menghindarkan dari terjadi semula masalah jeragat. 

Set Jeragat Teman Baik Wanita

Set Jeragat
  

ESP

Protein amat penting dalam pembentukan sel kulit baru seterusnya ia mengurangkan kesan kulit mati dan kekerapan terjadinya jeragat. InshaAllah pengambilan ESP secara konsisten mampu merawat masalah jeragat.

VITA E

- Vita E meningkatkan kadar pemulihan kulit yang rosak akibat  jerawat. Tahu tak bekas jerawat boleh membentuk jeragat? 

- Selain 'sunburn', bekas jerawat juga mampu menghasilkan jeragat. Vita E melindungi kulit dari sinar UV. Dengan Vita E, kesan 'sunburn' dan jeragat akan dineutralkan kerana Vita E akan mengantikan sel yang baru dengan aktif

- Selain mencerahkan kesan jeragat, Vita E turut berperanan sebagai agen rejuverasi 

VITA C

Apa beza vitamin c Shaklee denga vitamin C jenama lain??? 

- Vita C Shaklee mengunakan teknologi "Sustained Release" dimana ia mampu kekal lama dalam darah. Vita C juga diperlukan dalam pembentukkan kolagen. Wah... kulit mesti makin cantik bila cukup vitamin C.

- Vita C mampu mencerahkan kulit tau!! Jadi jeragat pun akana pudar apabila vitamin C cukup dalam badan. Selain berfungsi mencerahkan kulit, Vita C juga melambatkan penuaan, menyekat pembentukan dan menghilangkan jeragat 

GLA COMPLEX

- Ketidak kestabilan hormon turut dikenalpasti sebagai punca utama terhasilnya jeragat. Oleh yang demikian, PENTING untuk Gamma Lenolenic Asid (GLA) untuk menstabilkan hormon. 

- Gla Complex 2 kali lebih baik jika dibandingkan sumber GLA lain .  

- Cara Gla menghilangkan jeragat adalah dengan membantu mengawal paras hormon estrogen dan testosteron. Bila hormon stabil, jeragat pun hilanglah!! 

- Selain itu juga, Gla Complex turut mengandungi vitamin E yang memulihkan sel jeragat, menegang dan mencerahkan tompoh hitam 

Jom Lihat Testimoni Set Jeragat




 
"Jika anda mempunyai masalah jeragat, pastikan anda memiliki set jeragat Shaklee yang mampu mengatasi masalah jeragat. Lebih selamat dari rawatan lazer. Perlukan konsultasi untuk Set Jeragat?? Jangan risau, saya boleh membantu. Dapatkan konsultasi secara percuma untuk produk Shaklee dari Pengedar Shaklee Labuan"